Psalmi, 143

Biblija Hrvatski

1 Psalam. Davidov. Jahve, slušaj moju molitvu, u vjernosti svojoj prikloni uho mojim vapajima, u pravednosti me svojoj usliši!

2 Ne idi na sud sa slugom svojim, jer nitko živ nije pravedan pred tobom!

3 Dušmanin mi dušu progoni, o zemlju pritisnu život moj; u tmine me baci da stanujem kao oni koji su davno umrli.

4 Duh moj veæ zamire u meni, srce mi trne u grudima.

5 Spominjem se dana minulih, mislim o svim djelima tvojim, o djelima ruku tvojih razmišljam.

6 Ruke svoje za tobom pružam, duša moja k'o suha zemlja za tobom žeða.

7 Usliši me brzo, o Jahve, dah moj veæ je na izmaku! Lica svojeg preda mnom ne skrivaj, da ne postanem kao oni koji u grob silaze!

8 Objavi mi jutrom dobrotu svoju jer se uzdam u tebe. Put mi kaži kojim æu krenuti jer k tebi dušu uzdižem.

9 Izbavi me, Jahve, od mojih dušmana, tebi ja se utjeèem.

10 Nauèi me da vršim volju tvoju jer ti si Bog moj. Duh tvoj dobri nek' me po ravnu putu vodi!

11 Zbog imena svog, Jahve, poživi me, zbog svoje pravednosti dušu mi izvedi iz tjeskobe!

12 Po svojoj dobroti satri moje dušmane, uništi sve moje tlaèitelje, jer ja sam sluga tvoj!




Versículos relacionados com Psalmi, 143:

Psalam 143 je krik tjeskobe i zahtjeva za pomoć Gospodinu usred teške situacije. Psalmist izražava svoje povjerenje u Boga kao svoju jedinu nadu i moli se za njegovu orijentaciju i izbavljenje. Ispod je pet stihova povezanih s temama obuhvaćenim u ovom psalmu:

Psalam 18:2: "Gospodin je moja stijena, moja tvrđava i moj osloboditelj; moj Bog je moj rock, u kojem se utočim. On je moj štit i moć koja me spašava, moj toranj." Ovaj stih naglašava povjerenje psalmista u Boga kao njegovu stijenu i tvrđavu, kao nekoga tko mu pruža zaštitu i spasenje.

Psalam 142:5: "Tebi, Gospodine, plačem rekavši: Ti si moje utočište; ti si sve što imam u zemlji živih." Psalmist prepoznaje da je Bog njegovo utočište i jedina nada usred nevolja.

Psalam 139:23-24: "Pretražite me, Bože, i znaj moje srce; dokažite me i znajte moju zabrinutost. Vidite da li vas u svom ponašanju nešto vrijeđa i usmjeri me vječnim putem." Ovaj stih naglašava želju psalmista za božanskom orijentacijom i pročišćava se iz bilo kakvih misli ili stavova koji mogu uvrijediti Boga.

Psalam 34:18: "Gospodin je blizak onima koji imaju slomljeno srce i spašava ih uzdrmanim duhom." Ovaj stih donosi utjehu psalmistu, sjećajući se da je Bog blizak onima koji pate i osjećaju se bespomoćno.

Psalam 25:4-5: "Pokaži mi, Gospodine, svoje načine, nauči me svojim putovima; vodite me svojom istinom i naučite me, jer ste Bog, moj Spasitelj, a moja nada je u vama cijelo vrijeme." Psalmist poziva na Božju orijentaciju u njegovom životu, prepoznajući da ga samo on može voditi na putu istine i biti njegova stalna nada.


Capítulos: