Jeremiás könyve, 52

Katolikus Biblia

1 Huszonegy esztendõs volt Cidkija, amikor uralkodni kezdett, és tizenegy esztendeig uralkodott Jeruzsálemben. Anyját Hamitálnak hívták, s a libnai Jeremiásnak volt a lánya.

2 Cidkija azt tette, ami gonosznak számít az Úr szemében, egészen úgy, ahogyan Jojakim tette.

3 Az Úr haragja miatt történt ez Jeruzsálemben és Júdában, míg végül el nem vetette õket színe elõl. Cidkija fellázadt Babilon királya ellen.

4 Uralkodásának 9. évében, a tizedik hónapban, a hónap tizedik napján felvonult Babilon királya, Nebukadnezár és egész serege Jeruzsálem ellen; aztán tábort ütött a várossal szemben és körülvette sánccal.

5 A város ostroma Cidkija király 11. esztendejéig tartott.

6 A negyedik hónapban, a hónap kilencedik napján, amikor az éhínség már úgy elhatalmasodott a városban, hogy kenyere sem volt a népnek,

7 az ellenség rést ütött a város falán. Erre a király a sötétség leple alatt futásnak eredt, és elmenekült a városból harcosaival együtt a két kõfal között levõ kapun át, amely közel van a királyi kerthez. A káldeusok ugyan ott táboroztak a város körül, de azért elmenekültek Araba felé.

8 Ám a káldeusok serege üldözõbe vette a királyt, és utol is érte Cidkiját a jerikói síkságon, ahol csapatai mind cserbenhagyták.

9 Akkor foglyul ejtették a királyt, és elvitték a Hamat földjén levõ Riblába Babilon királya elé.

10 Az ott ítéletet tartott fölötte. Az történt, hogy Babilon királya megölette Cidkija fiait apjuk szeme láttára; sõt Júda összes fõemberét is halálra adta Riblában.

11 Aztán megvakította Cidkiját, majd bilincsbe verve elvitette Babilon királya Babilonba, s halála napjáig fogságban tartotta.

12 Az ötödik hónapban, a hónap tizedik napján - ez Nebukadnezár babiloni király 19. esztendejében történt - Nebuzaradán, a testõrség parancsnoka, aki a babiloni király közvetlen környezetéhez tartozott, eljött Jeruzsálembe.

13 Felgyújtotta az Úr templomát, a királyi palotát és Jeruzsálem minden házát.

14 A káldeus sereg meg, amely a testõrség parancsnokával volt, körös-körül lerombolta Jeruzsálem falait.

15 Akkor Nebuzaradán, a testõrség parancsnoka fogságba hurcolta a város életben hagyott lakosságának maradékát, aztán a babiloni királyhoz átszökött szökevényeket és a kézmûveseket.

16 Csak a föld szegényeibõl hagyott otthon Nebuzaradán, a testõrség parancsnoka néhány szõlõmûvest és szántóvetõt.

17 A káldeusok aztán összetörték az Úr templomának bronzoszlopait meg az üstlábakat és az Úr templomában lévõ bronzmedencét. A bronzukat mind elvitték Babilonba.

18 Elvitték a serpenyõket, a lapátokat, a késeket, a hintõket, a tartókat, azaz minden bronzból való fölszerelést, amelyet az istentisztelethez használtak.

19 A testõrség parancsnoka elvitte még az aranyból és ezüstbõl készült csészéket, füstölõket, hintõket, serpenyõket, mécstartókat, tálakat és kelyheket is.

20 Ami pedig a két oszlopot, az egyetlen medencét, a medencét tartó tizenkét bronzbikát és az üstlábakat illeti, amelyeket még Salamon készíttetett az Úr temploma számára, meg sem lehetett mérni ezeknek a bronzból való tárgyaknak a súlyát.

21 Az oszlopok közül egy-egy 18 könyök magas volt; 12 könyök volt a kerülete; a vastagsága négyujjnyi, s belül üres volt.

22 Felette oszlopfõ állt; ennek magassága 5 könyöknyi volt. Az oszlopfõt bronzból való fonadék és gránátalmák vették körül. Ugyanilyen volt a második oszlop is.

23 Kilencvenhat gránátalma csüngött róluk; a fonadékot körülvevõ gránátalmák száma összesen száz volt.

24 A testõrség parancsnoka Szeraja fõpapot meg Cefanja másodpapot és a három kapuõrt is fogságba hurcolta.

25 Foglyul ejtette a városban azt az udvari tisztet is, aki a harcosok parancsnoka volt; aztán hetet a király személyes barátai közül, akiket még a városban talált: a seregek parancsnokának titkárát, aki a katonák számbavételéért felelt; és még más hatvan elõkelõ embert is, akik a városban voltak.

26 Ezeket Nebuzaradán, a testõrség parancsnoka elfogta és Babilon királya elé vitte, Riblába,

27 és Riblában, Hamat földjén Babilon királya megölette õket. Így történt tehát Júda elhurcolása saját földjérõl.

28 Azoknak a száma, akiket Nebukadnezár elhurcolt, a következõ: a 7. esztendõben háromezer-huszonhárom júdait,

29 Nebukadnezár 18. esztendejében nyolcszázharminckét személyt hurcoltak el Jeruzsálembõl.

30 Nebukadnezár 23. évében Nebuzaradán, a testõrség parancsnoka hétszáznegyvenöt júdait hurcolt el. Összesen tehát négyezer-hatszáz személyt.

31 De Jojachin, Júda királya fogságának 37. esztendejében, a tizenkettedik hónapban, a hónap huszonötödik napján az történt, hogy Evil-Merodach, Babilon királya trónra lépésének évében megkegyelmezett Jojachinnak, Júda királyának, és szabadon bocsátotta börtönébõl.

32 Barátságosan bánt vele, és királyi székét a többi királyi széke fölé helyezte, akik ott voltak nála Babilonban.

33 Így hát Jojachin levetette rabruháját, és élete további folyamán mindennap a királyi asztalnál étkezett.

34 Ellátásáról élete hátralevõ részében, egészen holta napjáig napról napra a babiloni király gondoskodott.




Versículos relacionados com Jeremiás könyve, 52:

Jeremiah 52. fejezete részletes beszámolót mutat be Jeruzsálem bukásáról és Júda lakosainak Babilonba történő deportálásáról Nebukadnezzar király. A fejezet azt írja le, hogy a város és a Királyi Palota megsemmisítésével a Babiloniak miként ostromolták és megnyerték a várost. Zedekia király elfogásáról is beszámoltak, amelyet Babilonba vittek. Az alábbiakban öt vers található a Jeremiás 52 -ben címzett témákkal kapcsolatban:

2 Királyok 25:9: "Az Úr háza, a királyi palota és a jeruzsálemi összes ház leégett; és az összes fontos házat teljesen elpusztította." Ez a vers leírja a templom és a Jeruzsálem Királyi Palota megsemmisítését, amely az egyik központi esemény, amelyet Jeremiah 52 -ben mesélnek el.

2 Királyok 25:11: "Nebuzaradan, az őr parancsnoka fogva tartotta a városban tartózkodó emberek többi részét, a sivatagokat, akik a Babilon királyának és a tömeg többi részének oldalára haladtak." Ez a vers a Júda lakosainak Babilonba történő deportálásáról szól, amely egy másik fontos téma a Jeremiás 52 -ben.

2 Királyok 25:27: "Azon az évben, amikor Joaquimot, a Júda királyát száműzetésbe vitték, gonosz-Merodaque, Babilon királya, uralkodásának első évében szabadságot adott neki." Ez a vers a babiloni Joaquim király felszabadulásáról szól, amelyet a Jeremiás 52:31-34-ben említenek.

Ezékiel 1:1: "A harminc évben, a negyedik hónapban, a hónap ötödik napján, miközben a Quebar folyó mellett a száműzöttek közé tartoztam, az egek megnyíltak, és isteni látomásom volt." Ez a vers bemutatja Ezekiel könyvét, amelyet a Babiloni száműzetés során írtak, és a Jeremiah 52 történelmi kontextusához kapcsolódik.

2 Krónikák 36:17: "Ezért ellenük hozta a babilóniai királyt, aki fiatalokat kardba ölte meg a szentély házában, és senkit sem kíméltek, sem öreg, sem férfi, sem nő; Isten mindet a kezedbe adta. " Ez a vers a templom megsemmisítéséről és Júda lakosainak Babilonba történő deportálásáról is beszél, és a Jeremiah 52 -ben leírt eseményekhez kapcsolódik.


Capítulos: