Szofoniás könyve, 1

Katolikus Biblia

1 Az Úr szózata, amelyet Szofoniáshoz, Kusi fiához intézett, Júda királyának, Jozijának, Ámon fiának idejében. Kusi Gedaljának, az meg Amarjának, az meg Hiszkijának volt a fia.

2 Bizony, elpusztítok mindent a föld színérõl - mondja az Úr.

3 Elpusztítok embert, állatot, elpusztítom az ég madarait, a tenger halait; elbuktatom a gonoszt, eltörlöm az embert a föld színérõl - mondja az Úr.

4 Kinyújtom kezemet Júda ellen, és Jeruzsálem minden lakója ellen. Eltörlöm errõl a helyrõl Baalt maradéktalanul, szolgáinak nevével és papjaival együtt.

5 Azokat, akik a tetõkön leborulnak az ég serege elõtt; azokat, akik bár az Úr elõtt borulnak le, mégis Milkom nevére esküsznek;

6 azokat, akik elfordulnak az Úrtól, akik nem keresik az Urat, és nem törõdnek vele.

7 Hallgassatok el az Úr, az Isten elõtt, mert közel van az Úr napja. Igen, az Úr készített áldozatot, õ szentelte meg a meghívottakat.

8 Az Úr áldozatának napján meglátogatom a vezetõket, a király háza népét, azokat, akik idegen ruhába öltöznek.

9 Meglátogatom azon a napon mind, akik átlépik a küszöböt, akik uruk házát erõszakkal és csalással töltik tele.

10 Azon a napon - mondja az Úr - harsány kiáltás hallatszik majd a Hal-kapu felõl, jajveszékelés az Újváros felõl, félelmetes zaj a magaslatokról.

11 Jajgassatok, akik a völgyben laktok, mert elpusztult minden kereskedõ nép, eltûnt mind, aki az ezüstöt mérte.

12 Abban az idõben lámpással átkutatom majd Jeruzsálemet, és megbüntetem az embereket, akik poshadnak, mint a bor sepreje. Akik azt mondják szívükben: "Az Úr nem tehet sem jót, sem rosszat."

13 Akkor majd prédává lesz kincsük, házuk meg pusztasággá. Házat építettek? Nem fogják lakni! Szõlõt ültettek? Nem fogják inni a borát!

14 Közel van már az Úr napja, közel bizony, hamarosan elérkezik. Mily szörnyû kiáltozás az Úr napján! Mintha harcos hallatna csatakiáltást.

15 Az a nap a haragnak a napja, a szorongatásnak és a gyötrelemnek a napja, a pusztításnak és a fosztogatásnak a napja, a sötétségnek és a homálynak a napja, a felhõknek és a komor fellegeknek a napja.

16 Olyan nap, amelyen harsog a kürt és felhangzik a csatakiáltás a megerõsített városok és a magas bástyák ellen.

17 Veszedelmet hozok az emberekre, botorkálnak majd, mint a vakok, [mert vétkeztek az Úr ellen]. Vérük kiloccsan, mintha por volna, holttestük, mintha szemét.

18 Ezüstjük, aranyuk nem mentheti meg õket. Az Úr haragjának napján, féltékenysége tüzében elpusztul az egész föld, mert megsemmisíti, kiirtja a föld minden lakóját.




Versículos relacionados com Szofoniás könyve, 1:

A szoponiák 1. fejezete a pusztítás próféciájával kezdődik, amely Júdára és Jeruzsálemre kerül bálványimádás és igazságtalanság miatt. Maga Isten bünteti őket engedetlenségük miatt. Az alábbiakban öt vers található a Sophonies 1 -ben tárgyalt témákkal kapcsolatban:

Jeremiás 25:34: "Uivai, Pásztorok és sírj; és a szürke felé fordul, a nyáj vezetõi; Mert napjaink már teljesültek, hogy meghalt; és én szétszóródni fogok, és kívánatos edényként esek." Ez a vers azt mutatja, hogy Isten ítélete küszöbön áll és elkerülhetetlen, és senki sem fogja elmenekülni tőle.

Ézsaiás 2:12: "A házigazdák ura napjának az összes kiváló és rohadt ellen kell állnia, és mindazokkal szemben, akik maga felmagasztalják, hogy levonható legyen." Ez a vers arról szól, hogy Isten miként fogja megbüntetni azokat, akik felettesek és arrogánsak, ami az isteni igazságosság témájához kapcsolódik az 1 -es szopériumokban.

Ezekiel 30:3: "Mert a nap közeledik, igen, az Úr napja már közel van; a felhő napja lesz a nemzetek ideje." Ez a vers kiemeli az Úr napjának közelségét, amely fontos téma az 1. szopériumban.

Ézsaiás 13:9: "Íme, az Úr napja szörnyű, dühös és lelkes haraggal jön, hogy a Földet öbölbe tegye és elpusztítsa a bűnösöket." Ez a vers az Úr napjának eljöveteléről és a bűnösök haragjának eljöveteléről szól, amely a sophonies 1 fő témája.

Amos 5:18: "Jaj azoknak, akik vágyakoznak az Úr napjára! Ezt akarja az Úr ezen napján? Ő sötétség és nem fény." Ez a vers rámutat arra, hogy az Úr napja az ítélet és a büntetés napja, nem pedig az öröm napja, és az isteni ítélet témájához kapcsolódik az 1.


Capítulos: