Timóteusnak írt I. levél, 1

Katolikus Biblia

1 Pál, üdvözítõ Istenünknek és reménységünknek, Krisztus Jézusnak rendeletébõl Krisztus Jézus apostola

2 Timóteusnak, a hitben igaz fiának. Kegyelem, irgalom és békesség Istentõl, az Atyától, és Urunktól, Krisztus Jézustól.

3 Amikor elindultam Macedóniába, arra kértelek, maradj Efezusban, és figyelmeztess bizonyos embereket, hogy ne tanítsanak téves dolgokat,

4 ne veszõdjenek mesékkel és vég nélküli családfákkal, amelyek csak vitatkozásra adnak alkalmat, de a hiten alapuló üdvrendet nem szolgálják.

5 A tanításnak a célja a tiszta szívbõl, jó lelkiismeretbõl és õszinte hitbõl fakadó szeretet.

6 Ettõl némelyek eltértek, és üres fecsegésre adták magukat.

7 A törvény tanítói szeretnének lenni, de nem értik, amit mondanak, és amit olyan csökönyösen állítanak.

8 Mi tudjuk, hogy a törvény jó, ha valaki helyesen alkalmazza;

9 de tudatában kell lennünk, hogy a törvényt nem az igaz emberért hozták, hanem a gonoszokért, a lázadókért, az istentelenekért, a bûnösökért, a vallástalanokért, a közönséges lelkûekért, az apa- és anyagyilkosokért, a vérengzõkért,

10 a tisztátalanokért, a fajtalanokért, a rabszolga-kereskedõkért, a hazugokért, a hamisan esküvõkért, és mindazért, ami még ellenkezik az igaz tanítással,

11 a boldog Isten dicsõségérõl szóló evangéliummal, amelynek hirdetésére megbízást kaptam.

12 Hálát adok Urunknak, Jézus Krisztusnak, aki erõt adott nekem, megbízhatónak tartott és meghívott a szolgálatára, engem,

13 aki azelõtt káromoltam s üldöztem és erõszakos ember voltam. De megkönyörült rajtam, mivel hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem.

14 Sõt valósággal elárasztott az Úr kegyelme a Krisztus Jézusban való hittel és az iránta való szeretettel.

15 Igaz beszéd ez, és teljes hitelt érdemel: Krisztus Jézus azért jött a világba, hogy üdvözítse a bûnösöket, s közöttük én vagyok az elsõ.

16 De éppen azért nyertem irgalmat, hogy Jézus Krisztus elõször is rajtam mutassa meg végtelen türelmét, példaképül azoknak, akik a jövõben hisznek majd benne, és így eljutnak az örök életre.

17 Az örökkévalóság királyának, a halhatatlan és láthatatlan, egyedülvaló Istennek tisztelet és dicsõség mindörökkön örökké! Amen.

18 Lelkedre kötöm, Timóteus fiam, hogy a rólad szóló korábbi prófétai szavak értelmében a jó harcot vívd meg bizalommal.

19 Tarts ki a hitben, és õrizd meg tisztán a lelkiismeretedet. Ezt néhányan elvesztették, s ezért a hitben hajótörést szenvedtek.

20 Közéjük tartoznak Himeneusz és Alexander, akiket átadtam a sátánnak, hadd tanulják meg, hogy ne káromkodjanak.




Versículos relacionados com Timóteusnak írt I. levél, 1:

1 Timóteus 1 egy olyan fejezet, amely a doktrína helyes tanításának fontosságáról, valamint az üres és megalapozatlan teológiai spekuláció veszélyéről szól. Hangsúlyozza azt is, hogy a törvény szerepet játszik a bűnösök elítélésében és azt is, hogy Isten kegyelme Jézus Krisztuson keresztül elegendő -e megmenteni őket. Az alábbiakban öt vers található az ezekhez a témákhoz:

Róma 6:14: "Mert a bűnnek nincs uralma feletted, mert nem a törvény, hanem a kegyelem alatt áll." Ez a vers arról szól, hogy a törvény nem az igazolás eszköze, hanem Isten kegyelme Jézus Krisztuson keresztül, amely megszabadít minket a bűn hatalmától.

2 Timóteus 2:15: "Próbáljon megismerni Önt Isten jóváhagyottként, mint olyan munkavállaló, akinek nem kell szégyellnie, ami jól kezeli az igazság szavát." Ez a vers hangsúlyozza a Szentírás gondos és pontos tanulmányozásának fontosságát a doktrína és az isteni élet helyes tanításában.

2 Péter 1:20-21: "Először ezt ismeri: hogy a Szentírás próféciája semmilyen különös értelmezést jelent. Ez a vers megerősíti a Szentírás gondos és felelősségteljes értelmezésének fontosságát, emlékeztetve bennünket, hogy Isten Igéjét a Szentlélek inspirálja, és az általános céljával összhangban kell olvasni és értelmezni.

1 Korinthus 2:2: "Mert azt javasoltam, hogy ne tudjon közted, csak Jézus Krisztus és ez a keresztre feszített." Ez a vers rávilágít Krisztus központi elemére és megváltó munkájára a keresztény üzenetben, és annak fontosságát, hogy ne eltérítsék az értelmetlen teológiai spekulációt.

1 János 1:9: "Ha bevalljuk a bűneinket, akkor hű, és csak megbocsátani nekünk bűneinket, és megtisztítson minket minden igazságtalanságtól." Ez a vers kiemeli Isten vallomása és megbocsátásának fontosságát Jézus Krisztuson keresztül, emlékeztetve minket, hogy üdvösségünk kegyelmén és kegyelmén alapul, nem pedig a saját érdemeinkre.


Capítulos: