Evanghelia după sf. Ioan, 2

Biblia Romano-Catolică

1 În ziua a treia, s-a făcut o nuntă în Cána Galileii şi mama lui Isus era acolo.

2 A fost chemat şi Isus cu discipolii lui la nuntă.

3 Lipsind [la un moment dat] vinul, mama lui Isus i-a zis: „Nu [mai] au vin”.

4 Dar Isus i-a spus: „Ce ne priveşte pe mine şi pe tine, femeie? Încă nu a venit ceasul meu”.

5 Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: „Faceţi tot ce vă va spune!”.

6 Erau acolo şase vase de piatră puse pentru purificarea iudeilor, fiecare de două sau trei măsuri.

7 Isus le-a zis: „Umpleţi vasele cu apă!”. Iar ei le-au umplut până sus.

8 Atunci le-a zis: „Scoateţi acum şi duceţi stolnicului nunţii!”. Ei i‑au dus.

9 Când a gustat stolnicul apa devenită vin – şi el nu ştia de unde este, dar slujitorii care o aduseseră ştiau – stolnicul l-a chemat pe mire

10 şi i-a spus: „Orice om pune mai întâi vinul bun, iar când s-au îmbătat, pe cel mai slab. Tu ai ţinut vinul bun până acum!”.

11 Aceasta a făcut-o Isus ca început al semnelor, în Cána Galileii. Şi-a arătat gloria, iar discipolii lui au crezut în el.

12 După aceea, au coborât la Cafárnaum el, mama lui, fraţii săi şi discipolii şi au rămas acolo câteva zile.

13 (Mt 21,12-13; Mc 11,15-17; Lc 19,45-46) Paştele iudeilor era aproape, iar Isus a urcat la Ierusalím.

14 Şi a găsit în templu vânzătorii de boi, de oi şi de porumbei şi pe schimbătorii de bani şezând [acolo].

15 Făcând un bici din funii, i-a alungat pe toţi din templu, la fel ca şi oile şi boii; a împrăştiat monedele schimbătorilor de bani şi a răsturnat mesele,

16 iar celor care vindeau porumbei le-a zis: „Luaţi acestea de aici! Nu faceţi casa Tatălui meu casă de negustorie!”.

17 Discipolii lui şi-au adus aminte că fusese scris: «Zelul pentru casa ta mă mistuie».

18 Aşadar, l-au întrebat iudeii şi i-au zis: „Ce semn ne arăţi că ai dreptul să faci acestea?”.

19 Isus le-a răspuns: „Dărâmaţi acest templu şi în trei zile îl voi ridica!”.

20 Aşadar, i-au zis iudeii: „Acest templu a fost construit în patruzeci şi şase de ani şi tu în trei zile îl vei ridica?”.

21 Însă el vorbea despre templul trupului său.

22 Deci, când a înviat din morţi, discipolii lui şi-au amintit că a spus aceasta şi au crezut în Scriptură şi în cuvântul pe care îl spusese Isus.

23 Pe când era în Ierusalím, la Sărbătoarea Paştelui, mulţi, văzând semnele pe care le făcea, au crezut în numele lui.

24 Dar Isus nu se încredea în ei, pentru că el îi cunoştea pe toţi.

25 Şi nu avea nevoie ca cineva să aducă mărturie despre om, pentru că el cunoştea ce era în om.




Versículos relacionados com Evanghelia după sf. Ioan, 2:

Cel de -al doilea capitol al Evangheliei lui Ioan raportează primul miracol public al lui Isus, când a transformat apa în vin într -o căsătorie în Cana. Acest capitol include, de asemenea, episodul în care Isus expulzează comercianții templului din Ierusalim și vorbește despre moartea și învierea sa. Mai jos sunt cinci versete legate de temele acestui capitol:

Luca 2:19: „Dar Maria a păstrat toate aceste lucruri și s -a reflectat în inima ei”. Acest verset vorbește despre Maria păstrând în inima ei cuvintele și evenimentele care înconjurau nașterea lui Isus. În mod similar, evenimentele din capitolul 2 din Evanghelia lui Ioan arată importanța reflectării asupra învățăturilor și a minunilor lui Isus.

Matei 21:12: „Și Isus a intrat în templul lui Dumnezeu, i -a expulzat pe toți cei care au vândut și cumpărat acolo, au doborât mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor care au vândut porumbei”. Acest verset descrie o scenă similară cu cea care se întâmplă în Ioan 2, în care Isus îi expulzează pe comercianții templului din Ierusalim. Acest lucru arată importanța pe care Isus i -a dat -o închinării corecte lui Dumnezeu și sfințeniei templului.

Marcu 10:34: „Și ei îl vor batjocori, ei vor scuipa asupra lui, îl vor arunca și îl vor omorî; dar după trei zile se va ridica”. În acest verset, Isus vorbește despre moartea și învierea sa, o temă importantă care este abordată în Ioan 2 când Isus le spune discipolilor că, dacă templul va fi distrus, El îl va reconstrui în trei zile.

Ioan 1:14: „Și cuvântul a devenit trup și a locuit printre noi și am văzut gloria Lui, gloria ca unică născută a Tatălui, plină de har și adevăr”. Acest verset descrie întruparea lui Isus, o temă importantă în capitolul 2 al lui Ioan, pentru că primul său miracol public demonstrează puterea sa divină.

Evrei 4:15: „Căci nu avem un mare preot care nu poate milă de slăbiciunile noastre, el a fost ispitit în toate lucrurile pentru asemănarea noastră, dar fără păcat”. Acest verset vorbește despre modul în care Isus a experimentat aceleași ispite și slăbiciuni ca ființele umane, dar a rămas fără păcat. Acest lucru este relevant pentru episodul în care Isus transformă apa în vin, arătând că poate oferi abundență fără a se preda exceselor și ispitelor vieții.


Capítulos: