Cartea lui Iob, 42

Biblia Romano-Catolică

1 Iob i-a răspuns Domnului şi a zis:

2 „Recunosc că tu poţi toate şi că niciun plan nu poate fi imposibil pentru tine.

3 Cine este cel care ar putea să tăinuiască planul fără să ştie? Da, ţi-am făcut cunoscut, dar nu am priceput. Erau fapte prea minunate pentru mine, pe care nu le cunoşteam.

4 Ascultă-mă, te rog! Vreau să vorbesc. Te voi întreba şi tu fă-mă să cunosc!

5 Am auzit de tine după auzul urechii; dar acum ochiul meu te-a văzut.

6 De aceea, mă căiesc şi-mi cer iertare pe ţărână şi pe cenuşă”.

7 După ce Domnul i-a spus cuvintele acestea lui Iob, i-a zis Domnul lui Elifáz din Temán: „Mânia mea s-a aprins împotriva ta şi împotriva celor doi prieteni ai tăi, pentru că nu aţi vorbit cu mine ceea ce este drept ca slujitorul meu Iob.

8 Acum, luaţi pentru voi şapte viţei şi şapte berbeci! Mergeţi la slujitorul meu Iob şi aduceţi-i ca ardere de tot pentru voi, şi Iob, slujitorul meu, se va ruga pentru voi. Numai în vederea lui nu voi face după nebunia voastră, căci nu aţi vorbit cu mine cele drepte ca slujitorul meu Iob.

9 Elifáz din Temán, Bildád din Şúah şi Ţofár din Naamáh au mers şi au făcut după cum le spusese Dumnezeu Domnul. Şi a înălţat Domnul faţa lui Iob.

10 Domnul a întors captivitatea lui Iob când el s-a rugat pentru prietenii săi. Şi Domnul a adăugat dublu la tot ceea ce avea Iob.

11 Apoi au venit la el toţi fraţii, toate surorile şi toţi cunoscuţii lui de mai înainte. Au mâncat cu el pâine în casa lui; l-au plâns şi l-au mângâiat pentru tot răul pe care Domnul îl făcuse să vină asupra lui. Şi fiecare i-au dat o chesíta şi un inel de aur.

12 Domnul a binecuvântat cele din urmă ale lui Iob mai mult decât cele dintâi, iar el a avut paisprezece mii de oi şi şase mii de cămile, o mie de perechi de boi şi o mie de măgăriţe.

13 A avut şapte fii şi trei fiice.

14 A dat celei dintâi numele de Iemima, celei de-a doua, numele de Cheţía, iar celei de-a treia, numele de Chéren-Hapúc.

15 Nu se găseau femei frumoase ca fiicele lui Iob în toată ţara. Şi tatăl lor le-a dat moştenire în mijlocul fraţilor lor.

16 Iob a mai trăit apoi o sută patruzeci de ani şi i-a văzut pe fiii săi şi pe fiii fiilor săi: patru generaţii.

17 Iob a murit bătrân şi sătul de zile.




Versículos relacionados com Cartea lui Iob, 42:

Iov 42 încheie narațiunea cărții lui Iov, unde Iov se pocăiește și recunoaște suveranitatea și dreptatea lui Dumnezeu. El cere iertare pentru că a vorbit despre ceea ce nu a înțeles și intervine în favoarea prietenilor săi. Dumnezeu apoi mustră prietenii lui Iov și îi instruiește să ceară iertare pentru Iertare pentru că i -a vorbit rău.

Proverbe 17:10: „Mustomul pătrunde mai profund în prudent decât o sută de bici la prost”. În acest verset, vedem că mustrarea are mai mult impact asupra unei persoane înțelepte decât pedeapsa într -un prost. Acest principiu se aplică situației prietenilor lui Iov, care sunt mustrați de Dumnezeu pentru că au vorbit rău de el.

Iacov 5:16: "Mărturisește -ți vinovăția unul față de celălalt și roagă -te unul pentru celălalt, că vei fi dureros. Rugăciunea făcută de un drept poate fi mult în efectele sale." Acest verset evidențiază importanța mărturisirii și a rugăciunii cu privire la vindecare. Job intervine pentru prietenii săi, arătând că este dispus să -i ierte.

Proverbe 16:18: „Superb precede ruina, iar înfiorările Duhului precede căderea”. Acest verset se aplică lui Iov, care se pocăiește că a vorbit prea mult și s -a umilit în fața lui Dumnezeu. El recunoaște mărimea și dependența Lui de Dumnezeu.

Matei 6:14-15: „Căci dacă iertați infracțiunile dvs. pentru oameni, Tatăl vostru ceresc te va ierta pentru tine, dar nu iertați oamenii pentru infracțiunile voastre și nici nu veți ierta infracțiunile voastre”. Acest verset subliniază importanța iertării. Iov își iartă prietenii și intervine pentru ei, arătându -și disponibilitatea de a urma principiile lui Dumnezeu.

2 Corinteni 5:17: „De îndată ce unul este în Hristos, o nouă creatură este; lucruri vechi au trecut; iată, totul a fost nou”. Acest verset evidențiază schimbarea radicală care poate apărea în viața cuiva care se pocăiește și are încredere în Dumnezeu. Iov experimentează această transformare în viața sa, după ce a trecut prin suferințele sale și a avut o întâlnire personală cu Dumnezeu.


Capítulos: