Ezekiel, 1

Biblija Hrvatski

1 Godine tridesete, èetvrtoga mjeseca, petoga dana, kad bijah meðu izgnanicima na rijeci Kebaru, otvoriše se nebesa i ja ugledah božanska viðenja.

2 Petoga dana istoga mjeseca - godine pete otkako odvedoše u izgnanstvo kralja Jojakima -

3 rijeè Jahvina doðe Ezekielu, sinu Buzijevu, sveæeniku u zemlji kaldejskoj, na rijeci Kebaru. Spusti se na me ruka Jahvina.

4 Pogledah, kad ono sa sjevera udario silan vihor, velik oblak, bukteæi oganj obavijen sjajem; usred njega, usred ognja, nešto nalik na sjajnu kovinu.

5 Usred toga nešto kao èetiri biæa, oblièjem slièna èovjeku;

6 svako od njih sa èetiri obraza, u svakoga èetiri krila.

7 Noge im ravne, a stopala kao u teleta; sijevahu poput glatke mjedi.

8 Ispod krila imahu na sve èetiri strane ruke èovjeèje. I svako od njih èetvero imaše svoj obraz i svoja krila.

9 Krila im se spajahu jedno s drugim. Iduæi, ne okretahu se: svako se naprijed kretaše.

10 I u sva èetiri bijaše lice èovjeèje; u sva èetiri zdesna lice lavlje; u sva èetiri slijeva lice volujsko; i lice orlovsko u sva èetiri.

11 Krila im bijahu gore raskriljena. Svako imaše dva krila što se spajahu i dva krila kojim tijelo pokrivahu.

12 I svako iðaše samo naprijed. A iðahu onamo kamo ih je duh gonio. I ne okretahu se iduæi.

13 A posred tih biæa vidjelo se kao neko užareno ugljevlje, kao goruæe zublje koje se meðu njima kretahu; iz ognja sijevaše i munje bljeskahu.

14 Biæa trèahu i opet se vraæahu poput munje.

15 Dok ja promatrah, gle: na zemlji uza svako od èetiri biæa po jedan toèak.

16 Toèkovi bijahu slièni krizolitu, sva èetiri istoga oblika; oblikom i napravom bijahu kao da je jedan toèak u drugome.

17 U kretanju mogli su iæi u sva èetiri smjera a nisu se morali okretati.

18 Naplatnice im bijahu visoke, a kad bolje promotrih, gle, na sve strane pune oèiju.

19 Kad bi biæa krenula, krenuli bi s njima i toèkovi; kad bi se biæa sa tla podigla, i toèkovi se podizahu.

20 Kuda ih je duh gonio, onuda se kretahu, a zajedno se s njima i toèkovi podizali, jer duh biæa bijaše u toèkovima.

21 Pa kad su biæa krenula, i toèkovi bi krenuli, a kad bi se ona zaustavila, ustavljali se i toèkovi; kad se ona sa tla dizahu, i toèkovi se s njima podizahu, jer duh biæa bijaše u toèkovima.

22 Nad glavama biæa bijaše nešto kao svod nebeski, nalik na sjajan prozirac, uzdignut nad njihovim glavama.

23 A pod svodom raskriljena krila, jedno prema drugome: svakome po dva krila pokrivahu tijelo.

24 Èuh lepet njihovih krila kao huk velikih voda, kao glas Svesilnog, kao silan vihor, kao graju u taboru. Kad bi se biæa zaustavila, spustila bi krila.

25 Sa svoda nad njihovim glavama èula se grmljavina.

26 Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki èovjek.

27 I vidjeh kao sjajnu kovinu, iznutra i uokolo kao oganj; od njegovih bokova naviše i od njegovih bokova naniže nešto poput ognja i blijeska na sve strane.

28 Taj blijesak na sve strane bijaše poput duge što se za kišnih dana javlja u oblaku. To bijaše nešto kao slava Jahvina. Vidjeh, padoh nièice i èuh glas koji mi govoraše.




Versículos relacionados com Ezekiel, 1:

Ezekiel 1 prvo je poglavlje knjige Ezekiela, u kojem prorok opisuje impresivan pogled na Božju slavu u vatrenom automobilu. Poglavlje uključuje mnoge impresivne detalje, poput četiri živa bića, kotača punih očiju i jarkog svjetla koje su sve okruživale. Ispod je pet stihova iz drugih biblijskih knjiga koje se odnose na teme obuhvaćene u Ezekielu 1:

Otkrivenje 4:6-7: "I bilo je prije prijestolja kao more stakla, slično kristalu. I na sredini prijestolja, a oko prijestolja, četiri životinje pune očiju, na i iza. Prva životinja bila je lavova, a druga životinja slična tele, a treća životinja imala je lice kao muškarac, a četvrta životinja bila je slična letećem orlu. " Ovaj stih opisuje četiri živa bića, koja su slična onima koje je Ezekiel vidio u svojoj viziji.

Izaija 6:1-4: "U godini kada je kralj Uzziah umro, također sam vidio Gospodinu kako sjedi na visokoj i uzvišenom prijestolju; i njegova je pratnja ispunila hram. Serafini su bili nad njim; svaki je imao šest krila; s dva pokrivena Njihova lica, i s dva prekrivena nogama, a s dva su letjela. I plakali su jedni drugima govoreći, sveto, sveto, sveto je Gospodar domaćina; cijela je zemlja puna njegove slave. " Ovaj stih opisuje još jedan impresivan pogled na Božju slavu, koji također uključuje krila.

Izlazak 3:2-3: "I anđeo Gospodnji pojavio mu se u plamenu vatre usred grma; i pogledao je, i evo, grm je izgorio u vatri, a grm se nije konzumirao. Tada je Mojsije rekao, sada: Sad ću se okrenuti tamo i vidjeti ovu sjajnu viziju, jer grm ne gori. " Ovaj stih opisuje još jedan impresivan pogled na božansku prisutnost u plamenu vatre.

Daniel 7:9-10: "Gledao sam neke prijestolje, a starješine dane su se smjestili; odjeća mu je bila bijela poput snijega, a kosa u glavi poput čiste vune; prijestolje mu je bilo od vatre, a kotači su mu bili spaljivanje vatre. Rijeka vatre upravljala je i napustila ga je; tisuće tisuća služile su mu, a bezbroj bezbrojnih bilo je pred njim; presuda je bila utemeljena, a knjige su se otvorile ". Ovaj stih opisuje još jedan impresivan pogled na božansku prisutnost na prijestolju vatre.

1. Kraljevi 22:19: "Tada je Micaiah rekao, dakle, čuje Riječ Gospodnju; vidio sam Gospoda kako sjedi na njegovom prijestolju, a cijela nebeska vojska bila je oko njega, desne ruke i ulijevo." Ovaj stih predstavlja viziju Micaije o nebeskom prijestolju i nebeskoj vojsci prisutnoj oko prijestolja. Ta se vizija može povezati s vizijom koju je Ezekiel imao u prvom poglavlju svoje knjige, gdje opisuje pogled na nebesko prijestolje i živa bića oko sebe.


Rozdziały: